Subscribe For Free Updates!

We'll not spam mate! We promise.

Sunday, 2 November 2014

KOKO- Kebaikan khasiat koko

Asal usul Koko

-Sejarah koko bermula sejak 600 Tahun Masihi apabila pokok koko mula ditanam di lembah Amazon. Kaum maya dipercayai mula-mula menanam koko di dunia. Setelah itu koko diperkenalkan kepada kaum Aztec melalui aktivit perdagangan.
 Kegunaan koko mula-mula ditemui oleh masyarakat Maya dan Aztec. Ketika itu biji-biji koko digunakan sebagai minuman yang dikenali sebagai 'Cacahoatl'. Koko dianggap sebagai makanan dewata. Selaun itu, koko juga digunakan sebagai mata wang dalam sistem pertukaran barang.
 Koko mendapat nama saintifiknya 'Theobroma cacao" daripada kepercayaan orang-orang Maya dan Aztec. Theobrom bermakna makanan dewata. Kedua-dua kaum ini mengaitkan koko dengan Ek Chuah, tuhan perdagangan sementara Aztec pula dikaitkan dengan Quetzalcoatl, tuhan pencipta da penyelia pertanian.
 Cacao pula berasal daripada perkataan kaum Maya dan Aztec iaitu Cacahoatl. Mereka menganggap koko sangat istemewa. Minuman chocolatl hanya disediakan sebagai minuman Maharaja sahaja.

Kebaikan

1. Kesan antioksida poliphenol
-Koko mengandungi polyphenols. Apakah polyphenols? Secara ringkas merupakan kelompok bahan kimia dengan lebih dari satu unit fenol per molekul. Kandungan yang paling penting didapati dari koko adalah flavan-3-ols atau lebih dikenali sebagai catechin. Koko juga mengandungi flavanoids iaitu merupakan kumpulan kandungan kimia yang memberikan tindakan antioksida yang kuat.

2. Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
-Mengikut kajian, kuantiti antioksida yang diserap dari koko dan coklat adalah lebih tinggi berbanding wain, teh dan sayur. Pengambilan koko sebagai makanan yang kaya dengan antioksida flavanoids dapat mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung.

3. Membekalkan tenaga
-Coklat yang ihasilkan dari koko sangat baik dalam membekalkan tenaga. Ianya sangat sesuai untuk mereka yang gemar bersukan kerana coklat yang dicampurkan dengan susu sangat berkesan dalam memulihkan diri yang keletihan. Ia juga mampu meredahkan kekejangan otot setelah sesi bersukan yang berat dan memberikan tenaga bagi mereka pada hari berikutnya. Ini bermaksud akan mengembalikan tenaga yang telah digunakan.

4. Tidak memberikan kesan yang buruk kepada gigi
- Selama ini ramai yang beranggapan bahawa memakan coklat memberikan kesan yang tidak baik kepada gigi seperti gigi berlubang. Sebenarnya ia tidak akan memberikan kesan seperti itu. Theobromine, molekul organik yang terdapat pada koko dapat membantu menguatkan enemal gigi. Namun pada masa sekarang terdapat pelbagai coklat yang dihasilkan dan mengandungi gula yang ditambah menyebabkan molekul baik ini telah dineturalkan.

5. Tenaga segera ketika lapar
-Coklat merupakan makanan pembekal tenaga segera yang berkesan. Ia bekalkan karbohidrat dan lebih cekap apabila ditambahkan dengan susu yang juga merupakan sumber tenaga yang baik.

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

0 comments:

Post a Comment