Subscribe For Free Updates!

We'll not spam mate! We promise.

Friday, 4 April 2014

PORING HOT SPRING


Poring Hot Spring merupakan salah satu tarikan pelancong di Sabah. Terletak di Taman Kinabalu. Lebih kurang 120KM dari Kota Kinabalu.Mata Air Panas Poring yang terkenal terletak 43 km dari Taman Kinabalu di sempadan sebelah timur. Ia terletak di tanah rendah dan para pelawat boleh memilih untuk berendam di kolam-kolam air panas terbuka atau tertutup. Air panas yang mengandungi sulfur ini dikatakan mempunyai khasiat kesihatan dan mampu menyegarkan badan dan sendi-sendi yang lenguh. Apatah lagi bagi para pendaki yang baru turun dari puncak Kinabalu. Kehangatan air mineral di sini sudah tentu melenyapkan segala penat lelah. Kolam air panas ini amat popular di kalangan penduduk tempatan yang datang membanjiri kawasan rekreasi tersebut pada hari cuti dan hujung minggu.
 Di Poring, para pelawat boleh juga bersiar-siar di taman kupu-kupu atau melakukan aktiviti yang lebih mencabar iaitu berjalan di puncak pepohon hutan di atas Jambatan Kanopi yang bergantung pada ketinggian 41 meter dan sejauh 157.8 meter. Pemandangan ke bawah dari puncak pohon Menggaris atau Raja Kayu sukar digambarkan. Para pelawat harus mengalaminya sendiri bagi merasai debaran dan kepuasan yang dikecapi berada di celah pucuk pepohon tertinggi.

Pengunjung juga boleh mencabar diri untuk melawat antara Air Terjun Tercantik di Malaysia iaitu Air Terjun Langanan. Anda tidak akan rugi dengan pengalaman yang anda akan perolehi dengan meredah hutam tebal sebelum sampai ke air terjun ini. Setiap yang berjaya sampai akan puas hati dengan pemandangan yang dihidangan oleh alam semulajadi di sini.


Setelah anda penat merdeah hutan dengan cabaran alam terutamanya laluan yang mendaki dan halangan pacat di sepanjang laluan ke Air Terjun Langanan, boleh lah anda merehatkan badan dengan mandi manda di kawasan yang disediakan.


Sumber: Poring Sabah

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

0 comments:

Post a Comment