Subscribe For Free Updates!

We'll not spam mate! We promise.

Sunday, 6 April 2014

PEKAN KUNDASANG, RANAU SABAH

Kundasang merupakan sebuah pekan kecil yang paling hampir dengan Gunung Kinabalu. Ia terletak hanya 6 km dari Taman Negara Kinabalu. Cuaca yang segar serta pemandangan yang indah menjadi alasan utama ramai pelancong datang berkunjung ke Kundasang.
 

Pertanian merupakan sumber pendapatan yang utama kepada penduduk di sini. Tidak hairanlah Kundasang merupakan pusat membeli belah sayur-sayuran yang sangat terkenal di daerah ini. Manakala pelancongan menjadi sumber pendapatan kedua terpenting bagi penduduk di Kundasang. Majoriti penduduk Kundasang adalah terdiri daripada suku kaum DusunSungaiBajauMelayuCina, namun terdapat juga sebilangan daripada pendatang Indonesia yang terdiri daripada BugisTatorTimorJawa, yang mana telah menjadi sebahagian kecil daripada penyumbang bagi mengerakkan ekonomi di sekitar Kundasang, terutamanya di dalam sektor pertanian. Walaupun hanya sebuah pekan kecil, Kundasang juga menyediakan kemudahan seperti hotel, motel, chalet dan home stay bagi member keselesaan kepada kepada pelancong.


Kundasang Merupakan Pekan yang sangat sesuai dalam pembangunan sektor pelancongan. Pekan ini juga merupakan antara pekan kecil di Sabah, namun saiz pekan ini tidak mampu menutup kewujudan Pekan Kundasang yang dikenali di seluruh Malaysia malah luar negara kerana merupakan pekan yang paling hampir dengan Gunung Kinabalu.

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

0 comments:

Post a Comment